SanderHillegers.reismee.nl

Dag 128 en 129

Dag 128 en 129 5 en 6-5-11 Kathmandu

Australië, Fiji, Nieuw-Zeeland, Hong-Kong, Macau, Vietnam, Thailand en nu Nepal. Het land waarvan ik geen enkel idee of verwachting had. Wat zullen de prijzen zijn? Kunnen de mensen Engels praten? Hygiëne? Is backpacken mogelijk? Hoe gaan we reizen? Brommer, bus of liften? Vragen die nog deels onbeantwoord zijn gebleven.

Dag 128 was een zogenaamde opvuldag. Het flitsbezoek van 7 dagen in Thailand is ons goed bevallen en we konden nog even rustig afscheid nemen van ‘good-old' Bangkok. Toch wilde ik nog even wat oude herinneringen ophalen in Chinatown. De wijk waar mijn reisleven is begonnen, wilde ik nog een keertje zien. Ik wilde weer de vieze, smerige, bedrijvige en nare steegjes van Chinatown verkennen. Luchten die je neus binnendringen waarvan je de oorsprong niet wilt kennen, plassen water die gevuld zijn met resten van ‘seafood' waar ondertussen brommers doorheen rijden; water dat tegen je blote benen opspat en slippers die zich vullen met ‘dit lekkers'.

Na 30 minuten ronddobberen, voelden we ons vies en gebruikt. Tevens hadden we 30 minuten achter elkaar gelopen en dat is momenteel een prestatie op zich. Daarom regelden we een ‘tuktuk' en dat staat gelijk aan opgelicht worden. Voor nog geen 40 eurocent word je 45 minuten rondgereden om uiteindelijk naar de eindbestemming te worden gebracht. Echter, ondertussen maak je minimaal 1 tussenstop bij een juwelier of een ‘tailor'. De tuktuk-chauffeur krijgt uiteraard commissie op een gekocht artikel. Na een stop bij de juwelier, waar je verplicht naar binnen moet, kwamen we met lege handen terug bij de tuktuk. Of we wat hadden gekocht. ‘Ja zei Walter, voor 1000 baht'.

Dit grapje viel niet in goede aard omdat de chauffeur werkelijk dacht dat Walter wat gekocht had. Walter wilde het ‘niet-gekochte-item' niet laten zien en op hoge poten ging de chauffeur naar de eigenaar van de juwelier; waar zijn commissiegeld bleef!? De eigenaar wuifde het weg en wij zaten met een boze chauffeur die niet verder wilde totdat hij zijn geld had. Uiteindelijk vertelde Walter dat het een misverstand was en gelukkig konden we verder.

's Avonds aten we ‘Pad Thai' op straat en een bananenpannenkoekje als toetje. We gingen naar bed met de gedachte dat we ons wellicht zouden verslapen aangezien om 05.00 uur een taxibusje voor ons hotel stond. We hadden een wekkertje op mijn mobiel gezet om 04.45 maar die was niet helemaal te vertrouwen. We konden de slaap niet vatten omdat we tussen slapen en niet-slapen inzaten. Toch dutten we in en gelukkig werden we op tijd wakker.

We moesten 5 minuten wachten op de ‘Kho San Road' voordat we werden opgehaald. Ondertussen stonden er twee oudere Europese mannen op straat te flirten met een Ladyboy, er waggelden dronken ‘mensen' over straat; het was een waar schouwspel zo op de vroege ochtend. Het taxi-busje werd helemaal volgepropt en om 06.00 uur kwamen we aan op het vliegveld. We zouden met ‘India Air' via ‘New Dehli' naar ‘Kathmandu' vliegen. De borden beloofden niet veel goeds; er stond dat de vlucht was gecancelled.. Toch niet he?

Jawel, de vlucht van in totaal 7 uur was gecancelled. Wat nu? Ja we konden een vlucht nemen van 17.55 naar India. ‘Daar hebben we niks aan, we moeten naar Nepal'. Na even wat te hebben opgezocht had de grondstewardess de perfecte oplossing; een rechtstreekse vlucht met ‘Thai Air' om 10.15. De reistijd besloeg slechts 3 uurtjes, wat ons gewoon 4 uur reistijd scheelde! Wat een geluk, heerlijk.

De vlucht ging ook als een razende voorbij. Eten aan boord, films, games, drinken, alles. Wat een topmaatschappij. Even over 12 uur stapten we uit op een warm Kathmandu. Het vliegveld zag eruit als een vervallen schoolgebouw waar we meteen te maken kregen met de bureaucratie van Nepal. We hadden een pasfoto nodig en een ‘visa on arrival' voor $40 US. Pasfoto kon natuurlijk gemaakt worden voor 3 euro de man. Daar zou je een week van kunnen eten hier.

Nepal is weer een stapje verder dan Vietnam. Een stapje verder op de ladder van ‘knotsgek'. Kleine steegjes, idioot verkeer maar leuke en behulpzame mensen. Ik kan nog geen echte mening geven omdat we er nog maar een paar uur zijn, maar ze spreken goed Engels, zijn aardig, behulpzaam en eerlijk. Dat laatste is vrij zeldzaam in onbekende landen maar hier is het te vinden.

In Kathmandu is er maar 10 van de 24 uur stroom. Doodnormaal dat de stroom uitvalt en alles platligt. Bizar gewoon. We lagen op de kamer en de ventilatoren vielen uit, de tv en het licht. ‘Niks aan te doen, dat gebeurd hier'. Niemand maakt zich er druk over, niemand verbaast zich erover. Wel is de hygiëne nog ver te zoeken. ‘Toiletten' bij ‘restaurants' lijken, ruiken en voelen als slachthuizen, geen toiletpapier te bespeuren, laat staan een luchtverfrisser. De douche op de kamer is bijzonder; er komt bruin water uit. Interessant..

Even wat zakelijk informatie en dat moet verteld worden. Morgen, 7 mei, gaan we uitzoeken en bepalen hoe we gaan reizen. Brommer huren, liften of met de bus? Feit is dat een ritje van 180 kilometer 8(!) uur duurt met de bus. We gaan er niet te lang over nadenken, morgen vinden we vanzelf een oplossing.

Ook hebben we de data van de terugvlucht al bevestigd. We zijn eind mei thuis; en dat is vrijdag 27 mei om 06.35 uur te Schiphol. We vliegen 25 mei, laat, naar Hong-Kong, waar we een dag blijven. 's Nachts vliegen we terug naar het geliefde Holland. Over het internetgebruik buiten Kathmandu ben ik niet zeker, wat betekent dat ik niet kan garanderen dat er nieuwe verslagen op mijn blog zullen staan de resterende weken. Stroom is moeilijk te vinden, laat staan internet buiten Kathmandu. Dat denk ik, dat weet ik niet zeker. Ik hoop dat dit niet mijn laatste reisverslag zal zijn, of een van mijn laatste. De tijd zal het uitwijzen, hopelijk kan ik jullie nog even meenemen door de bergen van Nepal; het dak van de wereld!!

Tot over ...... dagen,

Roel

Zondag 29 mei. Rockconcert in de Waerdse Tempel. Mooi op tijd terug dus.

Sjonge Sander,

Snap gerust dat het allemaal goedkoop moet, maar wat laat je lekker weer iedereen voor je opdraven in Holland, op een zo ongelooflijk belachelijk vroeg tijdstip zeg!
Je verwacht toch niet dat er ook maar iemand op je staat te wachten aan de gate ??? Hihihihiih
:D:D:D

Pff nou ik ga er nog wel even een paar nachten over slapen hoor!!

Goed, ik haal het mens-erger-je-niet maar alvast uit de mottenballen.....

opa sneek

ik kan me voorstellen, dat je chinatown nog een keer wilde ZIEN, maar RUIKEN ? > BAH.
Koop een goede zaklantaarn en een trafo'tje dan heb ben jullie er altijd licht bij en kunnen jullie de tv en radio gebruiken
Veel plezier in Nepal, ik hoop toch, dat jullie nog een paar verhalen kunnen schrijven.Doe je best.

10eke

Ohhh wat erg! Ik reageer alleen maar op het naar huis komen....

Maar vergeet gewoon helemaal wat je meemaakt allemaal!
Die vieze spetters... goor hoor! Ennuh.. een bruine douche is beter dan geen douche.

Hoop dat het ondanks de slechte stroomvoorzieningen daar, dat je toch kans ziet om mooie verhalen te updaten.

Knijpkatje nog bij je Sander??

Sander

Morgenochtend 06.00 staat de wekker waarna we de bus induiken voor een 8 a 9-uur durende rit. In het Langsam national park gaan we 5 volle dagen hiken, met gids, en staan we onder andere op meer dan 4500 meter boven zeeniveau.

Volgende week zaterdag zal ik nieuwe verhalen kunnen posten van ons avontuur in Nepal. In de tussentijd zal er een vredige stilte heersen op het blog.

Maar misschien kan ik Opa Sneek een weekje gastredacteur worden. Met de nodige steunbetuigingen kan dat wel geregeld worden denk ik zo. Inlognaam en wachtwoord worden binnen nu en 5 minuten naar Sneek verzonden!

Groeten en tot hikes,
Sander

PS: knijpkatje ligt nog ergens tussen het Fiji-zand te mauwen..

Barry

Kom maar snel terug, we missen lengte en talent voorin! Leuk verhaal weer!

10eke (speciaal voor Opa Sneek)

Hee opa,
Lees dat u kunt bloggen!! Maar valt mij een beetje tegen..
Nog niets meegemaakt de afgelopen dagen???
:D

Opa Sneek(voor 10eke)

Beste Mw. Tineke,
Hartelijk dank voor uw reactie. Hoewel ik nergens heb gelezen, dat ik zou kunnen bloggen, valt uw reactie mij wel wat tegen. Het getuigt niet van een positieve instelling, terwijl ik alles wat u schrijft zeer positief ervaar.
Wat mij wel wat tegenvalt is dat er verder geen steunbetuigingen zijn ontvangen, zoals Sander bedoelt, ook heb ik de inlognaam en wachtwoord nog niet ontvangen
Kennelijk is daar in het oosten alles anders, zelfs 5 minuten schijnen daar dagen te duren.
Maar teleurstellingen zijn er om overwonnen te worden. Als ik van elke teleurstelling in mijn leven
€ 100 zou hebben ontvangen, dan zou ik nu schat en schat rijk zijn geweest. Nu ben ik alleen maar rijk.
Het komt mij echter wel goed uit, dat jullie niet zo bij mij aandringen, omdat ik in training ben voor een fietstocht door Nederland, maar ook omdat u, mw 10eneke niet gereageerd hebt op mijn proefblogje.

JA. mw 10eke ik kom ook op de fiets door Heer Hugowaard, Ik adviseer u de plaatselijke pers goed in de gaten te houden, waar ik precies langs kom en wanneer. Misschien kunt u dan nog een plaatsje aan de route bemachtigen.
Ik begrijp, dat u het jammer vindt, dat ik u
niet van mijn, ongetwijfeld opzienbarende, belevenissen op de hoogte zal stellen, maar met een weinig doorzettingsvermogen, komt u vast de tijd wel door, totdat Sander u weer op de hoogte stelt van hun belevenissen .

Doei en tot hoors.

JF

Ja wat nu,opa Sneek wacht op steun en wachtwoorden.
mw 10eke wacht de blogs van opa.
Heerhugowaard wacht op de tour.
Kaki wacht op Sander.
Sander wacht op internet.
Roosje wacht op Walter.

Zal al het wachten beloond worden?

Hangt af van:
wat de beloning is en\
hoe groot de beloning is

10eke

Is het al het wachten wel waard?? :)
Nou dat wachten we dan wel af...

Opa, ben op zoek naar uw proefblogje.. maar?? waar??

Hoeveel km wordt er straks weggetrapt op de fiets?
Fantastisch dat u dat gaat doen.
Wanneer gaat het plaatsvinden? Want áls ik vrij ben,
dan moet ik maar een naar de kop komen...
ligt niet echt op mijn route, maar ala, dat moet je maar over hebben voor opa Sneek, die zó zijn best doet!!
Tja, valt toch niet mee hè, een blog schrijven over allerdaagse dingen?

opa sneek

Better let as net, zeggen we in Frieslan,
Mw.10eke
- het proeflogje heb ik ongeveer half april getracht te schrijven, succes met het zoeken.
-Wat betekend eigenlijk :). Dit teken zie ik wel meer in berichtjes.
-Plusminus 800 km ,ik ben nog aan het plannen.wanneer weet ik nog niet(mei of juni)
-Wat betekend de zin " Want áls ik vrij ben, dan moet ik maar een naar de kop komen ...."

Leuk vraag en antwoord spelletje, kan je dagen mee zoet zijn.
Je moet toch wat in dit "verhalen loze" tijdperk.

Och, er zijn niet zoveel allerdaagse dingen.
Voor mij is iedere dag een bijzondere dag.

10eke (voor opa)

Oeps... sorry opa!!! Dat proeflogje heb ik gelezen, maar vergeten te reageren...
Ga nog wel eventjes lezen en dán reageren hoor.
:) is een smilie, dus dan lach ik
;) is een smilie, dus dan lach ik met een knipoog
:( is een smilie, dus dan ben ik verdrietig

Wat een hoop km!! Is Nederland wel zo groot??

Betekenis van: Want áls ik vrij ben, dan moet ik maar een(s. sorry een letter vergeten! kijk het nog zo secuur na, maar gemist) naar de kop komen ....
= Wanneer ik op mijn vrije dag tijd én vooral zin heb,
dan zal ik eens naar Heerhugowaard komen, want dat is voor deze randstad-moeder toch even 3 kwartier treinen.

U vraagt, ik antwoord, zo gaat dat..
Tis een tijdverdrijf hè, totdat we weer wat nieuws van de jongelui krijgen.

Mijn verhaal is, dat ik geen verhaal heb.

Diny

Ik wens jullie de laatste weken nog heel veel plezier. Wat jullie nu beleven zal nog even duren voordat wij dit weten maar het zal ongetwijfeld weer allemaal bijzonder zijn. Groetjes Diny

Sander

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.. Bijna 30 reacties aan pulp, ik herken m'n blog niet meer terug..

Het 7-pagina's tellende avontuur uit de bergen van Nepal zal ik morgenavond posten.

Morgen moeten we namelijk eerst nog 7 uur met de bus van Dhunche naar Kathmandu reizen om vervolgens AJAX-FCTWENTE te luisteren!!

Tot horens en hou het nog even rustig en leesvriendelijk,

10eke

Arme jij! Lijkt mij, dat je bijna niet gemist wordt ;)
We vermaken ons evengoed wel.

Wel fijn om te lezen dat jullie nog leven in Nepal!!
Veel plezier morgen bij de luistersessie Ajax- Fc Twente

We zullen ons inhouden en pas reageren nadat het nieuwe verhaal er staat... hoop ik...

Dennis

3-1